CIMEDART
Tijdschrift voor filosofie
sinds 1969



Column

Filosofen, Drank en Drugs ABC

Keet Winter



We kennen het gevoel allemaal. ‘s Ochtends sleep je jezelf uit bed, met nog pijn in je hart van de biertjes die je de avond ervoor hebt afgeslagen. Want vandaag ga je studeren. Je gaat al die gemiste pagina’s inhalen in de UB, met als enige hulpmiddel de bekertjes koffie van 0,43 eurocent (waar die prijs op is gebaseerd vragen we ons allemaal af). Vol goede moed open je het boek, maar na drie pagina’s zit je al met je handen in je haar en denkt: wat heeft deze filosoof in godsnaam gebruikt toen hij dít schreef?!

Cimedart heeft voor jou op een rijtje gezet welke filosofen het beste bij welke verdovende middelen passen. Te beginnen bij:

Aristoteles
Nieuwsgierig zijn is goed. Volgens sommigen is nieuwsgierigheid zelfs de bron van het filosoferen. Zo ook volgens Aristoteles, die zelf eveneens een leven vol verwondering leidde. Dus als aspirant filosoof is het niet gek nieuwsgierig te zijn naar de smaak van alcohol in haar meest pure, doch voor het menselijk lichaam opneembare, vorm: absint. Maar let wel, te veel absint, als wel te veel Aristoteles leidt slechts tot aporie.

Bier
Iedereen drinkt het, iedereen kent hem. Vraag honderd mensen de eerste filosoof te noemen die ze te binnen schiet en iedereen zegt: Plato. Maar pas op, bier is niet zo onschuldig als het lijkt. Ook bier kan verslavend zijn! Op eerste lezing denken we allemaal Plato’s dialogen te begrijpen maar voor we het weten tuimelen we het konijnenhol in, kunnen we ironie niet meer onderscheiden van ernst en drinken we de hele dag halve liters. 

Cocaïne
De kracht van coke is onmiskenbaar. Als je net iets te diep in het glaasje hebt gekeken, en verlangt weer stevig op je eigen benen te staan dan is een nakkie een beproefd hulpmiddel. Mocht Plato je, na enige tijd, de keel uit hangen, dan bieden de werken van Nietzsche wellicht nieuwe kracht. Toch, vergis je niet, een lijntje coke is als het koord van de koorddanser. Wees voorzichtig, de val is diep.

Volgend nummer vervolgen wij het ABC met DEF. Heb jij ook een filosofisch roeswaar inzicht? Stuur het dan op naar cimedart.fgw@gmail.com.