CIMEDART
Tijdschrift voor filosofie
sinds 1969



Column

Filosofen, Drank en Drugs DEF

Keet Winter


Dit nummer vervolgen wij het ABC’tje met DEF. Ook dit nummer zullen we weer filosofen vergelijken met verscheidene verdovende middelen. Te beginnen met de ‘D’ van...

Descartes
Niks heerlijker dan filosoferen vanuit de leunstoel. Maar pas op dat je niet meer dan alleen een kontafdruk achterlaat, voor je het weet ben je je hele lichaam kwijt! Zowel Descartes als ketamine staan bekend om hun dissociatieve effect. Bij een paar gram (papier dan wel poeder) te veel kun je plots de scheiding tussen lichaam en geest ervaren. Maar pas op! Bij een te hoge dosis begin je plots over kwade demonen hallucineren.

Eau de vie
Filosofie is ook een vorm van destilleren. Bij Eau de vie wordt uit vruchten helder levenswater gedestilleerd, bij Thomas van Aquino wordt alles teruggebracht tot het goddelijke. Mocht het werk van Aristoteles u wat zwaar op de maag liggen, dan is Aquino een uitstekend digestif. Niet voor onervaren drinkers, door monniken bereid. 

Fentanyl
Het begon als pijnstiller, maar al snel ging het mis. Eigenlijk alleen te gebruiken bij zware operaties (al kan het lezen van het werk van Hegel daar zeker onder worden geschaard), bleek het middel na genezing erger te zijn dan de kwaal. Een beetje fentanyl is nodig om het werk van Hegel te verdragen. Het kan echter al snel uit de hand lopen. In het beste geval werkt het verslavend, maar in het ergste geval pakt men de filosofie (of het leven) nooit weer op.

Heb jij ook een filosofisch roeswaar inzicht dat begint met de letters H,I, of J? Stuur het dan op naar cimedart.fgw@gmail.com